Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn.  12.05 - 16.05.2025 r.

Poniedziałek , 12.05.2025 r.

Obiad

1. Chleb pszenno-żytni 10.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
2. Chleb z ziarnem- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
3. Makaron świderek- 72.00g (Zboża zawierające gluten)
4. Brzoskwinia w syropie- 80.00g
5. Ser z masłem- 100.00g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Ser twarogowy półtłusty, Masło extra
osełka, Cukier
6. Makaron pełnoziarnisty - 8.00g (Zboża zawierające gluten)
7. Marchew mini- 50.00g (gluten, jaja, mleko, seler, gorczyca, soja)
8. Zupa kalafiorowa z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i produkty pochodne)
składniki: Ziemniaki, Kalafior, Marchew, Pomidor, Seler korzeniowy, Pietruszka korzeń, Por, Woda
wodociągowa, Mięso od szynki b/k, Jogurt naturalny; [ Składniki , żywe kultury bakterii jogurtowych,
wyprodukowano bez stosowania GMO], Mleko, Pietruszka liście
9. Woda z cytryną z miętą - 250.00g składniki: Woda wodociągowa, Cytryna, Mięta

Wtorek, 13.05.2025 r.
Obiad

 

środa, 14.05.2025 r.
Obiad

 

czwartek, 15.05.2025 r.
obiad

 

piątek, 16.05.2025 r.
obiad

1. Zupa fasolowa z makaronem z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Makaron pełnoziarnisty
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Mleko, Cebula, fasola, Masło extra, Mąka wieloziarnista,
Pietruszka liście
2. Koper ogrodowy - 2.00g
3. Miruna - 100.00g ( ryba)
4. Panierka - 30.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki: Jaja, Olej
rzepakowy, Bułka tarta, Mąka kukurydziana
5. Ogórek z marchewką z olejem słonecznikowym- 120.00g
6. -----------------
7. Ziemniaki z koperkiem- 270.00g
8. Sok - 300.00g

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  12.05-16.05.2025 r.

 

 

Poniedziałek, 12.05.2025 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Kasza manna na
mleku - 200.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko,
Kasza manna
2. Chleb pszenno-żytni
35.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
3. Chleb z ziarnem-
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: ziarna
słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
siemię lniane, cukier, sól,
gluten pszenny, mąka
żytnia, kwas żytni]
4. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
5. Ogórek- 30.00g
6. Cukier - 5.00g
7. Cytryna- 1.87g
8. Herbata czarna bez
cukru - 200g składniki:
Woda wodociągowa ,
Herbata czarna w
torebkach
9. Pomidor - 30.00g
10. Szynka z kurczaka -
20.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Soja i produkty pochodne, Seler i
produkty pochodne, gorczyca,
gluten), na 100g gotowego
produktu zużyto 89 % mięsa fileta
kurczaka
11. Sałata - 5.00g, banan –
70g
1. Makaron mieszany - 60.00g
(Zboża zawierające gluten)
składniki: Makaron spaghetti
, Makaron pełnoziarnisty
2. Sos - 100.00g (Zboża
zawierające gluten) składniki:
Pomidor , Woda
wodociągowa, Cebula,
Koncentrat pomidorowy ,
Mąka wieloziarnista, Cukier
3. --------------
4. Zupa fasolowa z zieleniną-
250.00g (Seler i produkty
pochodne) składniki:
Ziemniaki, Woda
wodociągowa, Marchew,
Wieprzowina szynka surowa,
Fasola biała nasiona suche,
Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Pietruszka
liście, Czosnek
5. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, mleko,
jaja, soja, gluten, gorczyca)
składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko,
Mieszanka kompotowa;
[składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka,
śliwka]

1.

Rzodkiewka - 7.00g
2.

Marchew- 5g
3.

Kajzerka - 35.00g (Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże, olej
roślinny, sól, cukier]
4.

Herbata owocowa - 200g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
5.

Masło extra - 2.50g (Mleko,
łącznie z laktozą)
6.

Pasta jajeczna z majonezem ze
szczypiorkiem - 30.00g (Jaja i
produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne) składniki:
Jaja, Majonez, Szczypiorek
7.

Bułka grahamka - 10.00g (Soja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, Nasiona
sezamu i produkty pochodne)
[składniki: Skład; mąka pszenna
razowa, mąka żytnia, woda,
drożdże, margaryna, sól] 8. Serek
wiejski ziarnisty- 20g ( mleko
łącznie z laktozą)

 

Wtorek, 13.05.2025 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
2. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3. Ogórek- 30.00g
4. Cukier - 5.00g
5. Cytryna - 1.92g
6. Herbata czarna bez
cukru -200g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
7. Płatki jęczmienne na
mleku- 200.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko,
Płatki jęczmienne
8. Kiwi - 50.00g
9. Sałata - 5.00g / papryka
10g
10. Krakowska - 20.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
jaja, Soja i produkty
pochodne, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne, zboża
zawierające gluten) na 100g
gotowego produktu zużyto
124g mięsa wieprzowego)
11. Pomidor - 30.00g
12. Chleb żytni - 10.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka żytnia, sól,
drożdże, słonecznik,
siemię lniane, otręby
żytnie]

1.

Ziemniaki - 180.00g
2.

Koper ogrodowy- 1.92g
3.

Surówka z kapusty pekińskiej z
papryką i jogurtem - 80.00g
(Mleko, łącznie z laktozą) składniki:
Kapusta pekińska, Papryka czerwona,
Jogurt naturalny, Cukier
4.

Mięso z piersi kurczaka bez skóry -
55.00g
5.

Panierka - 25.00g (Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten) składniki: Olej rzepakowy,
Jaja, Bułka tarta, Mąka kukurydziana
6.

Orzechy nerkowca- 5.00g (Nasiona
sezamu i produkty pochodne,
Orzechy (nerkowiec))
7.

Zupa pomidorowa z ryżem
pełnoziarnistym z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Mleko, Seler
korzeniowy, Pietruszka korzeń, Por,
Ryż pełnoziarnisty, Koncentrat
pomidorowy, Masło śmietankowe
8.

Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne, gorczyca, gluten, soja,
jaja, mleko) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka
kompotowa; [składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka, śliwka]

1.

Kawa inka na mleku-
150.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko, Kawa
zbożowa
2.

Woda z cytryną-150g
3.

Pizza - wyrób własny -
100.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Zboża
zawierające gluten, Seler
i produkty pochodne,
Orzeszki ziemne
(arachidowe) i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne,
Orzechy (orzech
pistacjowy)) składniki:
Mąka pszenna typ 450,
Pomidor, Mleko, Ogórek
kwaszony, Papryka
czerwona, Ser żółty,
Szynka, Brokuły, Drożdże
świeże, Olej rzepakowy
4.

Banan -70.00g

 

środa , 14.05.2025 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1.
Kakao na mleku -
200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko,
Kakao
2.
Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3.
Ser żółty - 20.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4.
Dżem owocowy -
3.00g , banan-40g
5.
Papryka czerwona -
10.00g
6.
Sałata- 5.00g
7.
Cukier -5.00g
8.
Cytryna- 1.89g
9.
Herbata czarna bez
cukru- 200.00g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna
10.
Pomidor - 30g / banan-
50g
11.
Kajzerka - 35.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
12.
Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham,
mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]
1. Kasza jęczmienna perłowa- 40.00g
(Zboża zawierające gluten)
2. Surówka z ogórków zielonych ze
szczypiorem z olejem
słonecznikowym- . 80.00g składniki:
Ogórek , Olej słonecznikowy,
Szczypiorek
3. Kompot - 200g (Seler, mleko, jaja,
soja, gluten, gorczyca ), składniki:
Woda wodociągowa , Jabłko, Owoce
mrożone
4. ----------
5. Mięso od szynki - 50.00g
6. Dodatki do pulpeta w sosie
pomidorowym - 20.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki: Otręby
owsiane, Cebula, Skrobia
ziemniaczana, Koncentrat pomidorowy,
Jaja, Czosnek
7. Zupa brokułowa z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki, Brokuły mrożone,
Marchew, Woda wodociągowa,
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy,
Por, Mleko, Jogurt naturalny; [
Składniki , żywe kultury bakterii
jogurtowych, wyprodukowano bez
stosowania GMO], Masło
śmietankowe; [składniki: tłuszcz
mleczny 52%, tłuszcz roślinny 15%,
śmietanka pasteryzowana, olej roślinny
rzepakowy, kultury bakterii
mlekowych], Pietruszka liście

1.

Herbata owocowa -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
2.

Kajzerka - 35.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
3.

Pasta z wątróbki
drobiowej z majonezem -
30.00g (Jaja i produkty
pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne)
składniki: Wątróbka
kurczaka, Majonez,
Cebula
4.

Ogórek kwaszony- 30.00g
5.

Papryka czerwona- 10.00g
6.

Ser twarogowy półtłusty-
40.00g (Mleko, łącznie z
laktozą)
7.

Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
woda, drożdże, cukier,
sól]

czwartek , 15.05.2025 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
1. Chleb pszenno-
żytni- 35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól,
drożdże]
2. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3. Cukier - 5.00g
4. Ogórek - 30.00g
5. Cytryna- 1.92g
6. Herbata czarna bez
cukru - 200g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
7. Otręby owsiane na
mleku - 195.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko,
Otręby owsiane
8. Pomidor - 30.00g
9. Serek półtłusty -
20.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
10. Indyk upieczony
(wyrób własny)-
25.00g
11. Chleb
słonecznikowy -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
żytnia, woda, nasiona
słonecznika, mąka
pszenna, sól, cukier]
12. Sałata- 5.00g
13. Kiwi -50.00g / mus
owocowy-100g
1. Ryż biały - 30.00g
2. Mini marchewki z sezamem -
40.00g (Nasiona sezamu i
produkty pochodne, mleko, jaja,
soja, gluten, gorczyca, seler)
składniki: Marchewka mini
mrożona, Cytryna, Sezam
3. Brukselka mrożona- 40.00g
4. Sos ze śliwką suszoną - 50.00g
(Zboża zawierające gluten)
składniki: Woda wodociągowa,
Cebula, Śliwki suszone bez pestek,
Mąka wieloziarnista typ 2000
5. Schab wieprzowy bez kości-
65.00g
6. Zupa warzywna z dodatkiem
soczewicy z zieleniną- 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki średnio, Woda
wodociągowa , Marchew, Pomidor,
Seler korzeniowy, Por, Pietruszka
korzeń, Soczewica czerwona
nasiona suche, Jogurt naturalny,
Masło śmietankowe, Pietruszka
liście
7. Ryż brązowy - 10.00g
8. Kompot - 200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Soja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka
kompotowa; [składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka,
śliwka]
1. Mleko - 180.00g (Mleko, łącznie
z laktozą)
2. Muffinki marchewkowo-
jabłkowe (wypiek własny)-
80.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten,
Orzeszki ziemne (arachidowe) i
produkty pochodne) składniki:
Mąka pszenna typ 450, Cukier,
Mleko, Jaja, Olej rzepakowy,
Marchew, Jabłko, Orzechy
włoskie, Cukier z prawdziwą
wanilią, Cynamon mielony
3. Cykoria- 8.00g
Piątek, 16.05.2025 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Płatki ryżowe na mleku
- 180.00g (Mleko, łącznie z
laktozą) składniki: Mleko , Płatki
ryżowe
2. Chleb pszenno-żytni-
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
3. Chleb z ziarnami-
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
mąka żytnia, mąka żytnia
razowa, woda, siemię lniane,
płatki ziemniaczane, sól,
gluten pszenny, drożdże,
słonecznik]
4. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
5. Szynka- 20.00g (soja )
[składniki: mięso wieprzowe z
szynki 69 % na 100g
gotowego produktu, woda, sól,
przyprawy]
6. Ogórek- 30.00g
7. Cukier- 5.00g
8. Herbata czarna -200g
składniki: Woda wodociągowa ,
Herbata czarna w torebkach
9. Banan- 50.00g
10. Pomidor - 30.00g
/papryka-10g
11. Sałata - 5.00g /
orzech10g( orzech)

1.

Ziemniaki - 180.00g
2.

Miruna- 50.00g (Ryba)
3.

Panierka - 20.00g (Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające gluten)
składniki: Olej rzepakowy, Jaja, Bułka tarta,
Mąka kukurydziana
4.

Surówka z sałaty lodowej z
pomidorem z jogurtem
naturalnym - 80.00g (Mleko, łącznie z
laktozą) składniki: Sałata, Pomidor, Jogurt
naturalny
5.

Zupa buraczkowa z zacierkami z
zieleniną- 250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten, Seler i
produkty pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Burak, Marchew, Zacierka
jajeczna, Pietruszka korzeń , Seler
korzeniowy, Por, Cytryna, Masło
śmietankowe, Pietruszka liście , Czosnek
6.

Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne, mleko, jaja, soja, gluten,
gorczyca, ) składniki: Woda wodociągowa
, Jabłko, Mieszanka kompotowa;
[składniki: porzeczki czerwone, aronia,
truskawka, śliwka]

1.

Herbata owocowa -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2.

Marchew- 5.00g
3.

Jogurt z jagodami -
140.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Orzechy (migdał))
[składniki: mleko pasteryzowane,
jagody 12%, cukier trzcinowy,
śmietanka pasteryzowana, żywe
kultury bakterii jogurtowych, może
zawierać orzechy]
4.

Rogal słodki - 33.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, cukier,
jaja, margaryna, drożdże, mleko
w proszku, sól, barwnik; karoten]
5.

Winogrono - 40.00g

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka