Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn.  16.06.-18.06.2025 r.

Poniedziałek , 16.06.2025 r.

Obiad

Chleb pszenno-żytni-10g ( gluten)
Chleb z ziarnami-10g( gluten)
Orzech włoski- 9g ( orzech)
Cukier -10g
Pierogi z soczewicą -100g ( gluten, mleko z laktozą), skład; mąka pszenna, soczewica, pieczarka,
cebula, olej słonecznikowy, pomidor suszony, woda, sól, czosnek, masło
Pierogi z serem – 100g( gluten, mleko z laktozą, jaja), skład; ser twarogowy, mąka żytnia, mąka pszenna,
woda, olej rzepakowy, cukier, jaja
Kompot- 200g ( gluten, jaja, mleko, seler, gorczyca, soja)
Zupa brokułowa z zieleniną- 330g, ( mleko z laktozą, gluten, seler, jaja, gorczyca, soja); skład; ziemniak,
brokuł mrożony, marchew, woda wodociągowa, pietruszka, seler, por, mięso od szynki, jogurt naturalny, natka
pietruszki

Wtorek, 17.06.2025 r.
Obiad

Ziemniak - 270g z koperkiem
Rosół drobiowy z makaronem-350g( seler, gluten, jaja), skład; woda wodociągowa, marchew , makaron 5
jajeczny, pietruszka, seler, por, cebula, natka pietruszki
Szarlotka – wypiek własny- 70g, (jaja, gluten, mleko z laktozą) skład; jabłko, mąka pszenna, jaja, cukier,
masoło exstra, jogurt naturalny, bułka tarta, skrobia ziemniaczana
Marchewka gotowana z groszkiem- 120g ( gluten, jaja, mleko, seler, gorczyca, soja), skład; marchew, groszek
mrożony, olej rzepakowy, cytryna, mąka wieloziarnista
Kompot-200g, ( gluten, jaja, mleko, seler, gorczyca, soja), skład; woda wodociągowa, owoce mrożone, cukier

środa, 18.06.2025 r.
Obiad

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami z sosem jogurtowo majonezowym-120g( orzeszki ziemne,
orzechy, sezam, gluten, mleko, soja, jaja), skład; kapusta pekińska, rodzynki, jogurt naturalny, majonez,
cukier, sól
Kasza gryczana- 70g skład ; kasza gryczana, olej rzepakowy
Schab ze śliwką – 110g ( gluten), schab wieprzowy, śliwki suszone, olej rzepakowy, mąka wieloziarnista
Gruszka -70g
Chleb pszenno-żytni 10g( gluten)
Chleb z ziarnem 10g( gluten)
Kompot- 200g( gluten, jaja, mleko, seler, gorczyca, soja), skład; woda wodociągowa, jabłko, owoce mrożone
Zupa ogórkowa- 330g( seler, mleko z laktozą), skład; ziemniaki, woda wodociągowa, ogórek kwaszony,
marchew, pietruszka, seler, por, mleko, masło osełka, natka pietruszki
Chrupki kukurydziane- 8.00g

 

czwartek, .06.2025 r.
obiad

 

piątek, .06.2025 r.
obiad

 

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  16.06-20.06.2025 r.

 

 

Poniedziałek, 16.06.2025 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1.

Masło extra - 4.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
2.

Wędlina z indykiem- 20.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten, Seler i
produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne, Soja i
produkty pochodne, Dwutlenek
siarki) [składniki: filet z indyka
73,5% na 100g gotowego produktu,
woda, przyprawy, aromaty, sól]
3.

Cytryna -2.00g
4.

Cukier- 5.00g
5.

Ogórek -30.00g
6.

Chleb pszenno-żytni 35.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
7.

Chleb z ziarnem- 10.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: ziarna słonecznika, mąka
pszenna graham, mąka pszenna,
siemię lniane, cukier, sól, gluten
pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
8.

Pomidor - 30.00g
9.

Kasza manna na mleku-
190.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko,
Kasza manna
10.

Sałata - 5.00g / papryka-10g

1. Woda z cytryną - 200.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Cytryna
2. Ser z masłem do naleśników -
60.00g (Mleko, łącznie z laktozą)
składniki: Ser twarogowy
półtłusty, Masło śmietankowe
3. Ciasto naleśnikowe - 150.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Mleko, Mąka pszenna typ 450,
Jaja, Olej rzepakowy
4. Zupa ziemniaczana z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Seler i produkty pochodne)
składniki: Ziemniaki, Woda
wodociągowa, Marchew, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy, Por,
Jogurt naturalny, Koncentrat
pomidorowy, Masło śmietankowe,
Pietruszka liście , Czosnek
5. Truskawki - 75.00g (Seler i
produkty pochodne) [składniki:
truskawki mrożone 100%]
6. Marchew - 30.00g
7. Orzechy włoskie- 7.00g (Orzeszki
ziemne (arachidowe) i produkty
pochodne)

1.

Kajzerka - 35.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
2.

Herbata owocowa -
235.85g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w
torebkach
3.

Masło extra - 2.50g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4.

Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham,
mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]
5.

Arbuz- 100.00g
6.

Cykoria- 8.00g
7.

Szynka - 15.00g
(soja) [składniki: na
100g gotowego
produktu zużyto
69,0% mięsa
wieprzowego od
szynki]

 

Wtorek, 17.06.2025 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni-
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
2. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3. Cytryna - 1.94g
4. Herbata czarna -
194.36g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
5. Cukier - 5.00g
6. Pomidor - 30.00g
7. Ogórek- 30.00g
8. Schab gaik - 20.00g
(Zboża zawierające
gluten, Soja)
[składniki: schab
wieprzowy bez kości
99,0% na 100g
gotowego produktu,
sól, przyprawy]
9. Płatki kukurydziane
na mleku - 190.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą) składniki:
Mleko, Płatki
kukurydziane
10. Chleb słonecznikowy
-10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
żytnia, woda, nasiona
słonecznika, mąka
pszenna, sól, cukier]
11. Sałata- 5.00g
12. Kiwi -40.00g
1. Ziemniaki - 180g
2. Koper ogrodowy- 1.94g
3. Surówka z marchewki z porem z
majonezem - 80.00g (Jaja i
produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne) składniki:
Marchew, Por, Majonez Kielecki
4. Zupa zacierkowa z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Marchew,
Zacierka, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Masło
śmietankowe [składniki: tłuszcz
mleczny 52%, tłuszcz roślinny
15%, śmietanka pasteryzowana,
olej roślinny rzepakowy, kultury
bakterii mlekowych], Pietruszka
liście
5. Mięso z piersi kurczaka bez skóry-
55.00g
6. Panierka - 30.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Olej rzepakowy, Jaja, Bułka tarta
, Mąka kukurydziana
7. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne, jaja, soja,
gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce
mrożone
1. Herbata owocowa - 200.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
2. Kakao na mleku - 180.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, Kakao
3. Chałka - 40.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, [składniki:
Zaplatane ciasto drożdżowe,
składniki- mąka pszenna ,
woda, cukier, oleje roślinne(
palmowy, częściowo
utwardzony palmowy,
rzepakowy), woda drożdże,
cukier, sól, jaja] . 4- cykoria -
5.00g 4. – arbuz- 70g

 

środa , 18.06.2025 r.
śniadanie obiad podwieczorek

1.

Kakao na mleku -
200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko,
Kakao
2.

Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3.

Ser żółty - 20.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4.

Dżem - 3.00g
5.

Cytryna- 2.05g
6.

Herbata czarna -
200.00g składniki:
Woda wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach
7.

Papryka czerwona-
10.00g
8.

Pomidor- 30.00g
9.

Kajzerka - 40.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
10.

Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham,
mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]
11.

Sałata- 5.00g
12.

Cukier - 5.00g

1. Mięso od szynki b/k - 50.00g
2. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne, mleko,
jaja, soja, gluten, gorczyca)
składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce
mrożone
3. Kasza gryczana- 40.00g
4. Dodatki do pulpeta w sosie
pomidorowym - . 15.00g
(Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten)
składniki: Otręby owsiane,
Cebula, Skrobia ziemniaczana,
Koncentrat pomidorowy, Jaja,
Czosnek
5. Zupa fasolowa z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki,
Marchew, Fasola biała
nasiona, Pietruszka korzeń,
Seler korzeniowy, Por,
Masło śmietankowe,
Pietruszka liście, Czosnek
6.
7. Ogórek -50g

1.

Mleko - 170.00g (Mleko, łącznie z
laktozą)
2.

Herbata owocowa - 150.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
3.

Gofry - 90.00g (Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mąka pszenna
typ 450, Woda wodociągowa, Jaja,
Olej rzepakowy, Cukier, sól z
potasem; [składniki: sól morska
jodowana z potasem o obniżonej
zawartości sodu, 15% potasu,
magnez]
4.

Rodzynki - 5.00g (Orzeszki
ziemne (arachidowe) i produkty
pochodne, Nasiona sezamu i
produkty pochodne, Orzechy
(orzech włoski)) [składniki:
opakowanie zawiera ;rodzynki
99,5%, olej bawełniany i/lub
słonecznikowy, zawartość soli w
produkcie wynika wyłącznie z
obecności naturalnie występującego
sodu]

czwartek , .06.2025 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
     
Piątek, 20.06.2025 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1.
Kajzerka - 35.00g (Zboża
zawierające gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
2.
Bułka grahamka - 10.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]
3.
Pomidor- 30.00g
4.
Cukier -5.00g
5.
Masło extra - 4.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
6.
Cytryna- 1.91g
7.
Zacierki na mleku - 200.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, jaja,
zboża zawierające gluten)
składniki: Mleko, Zacierka
jajeczna
8.
Ogórek - 30.00g
9.
Sałata- 4.72g
10.
Żywiecka - 20.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Soja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, Seler i
produkty pochodne, jaja)
[składniki: 100g gotowego
produktu wyprodukowano ze 118
g mięsa wieprzowego]
11.
Rodzynki - 10.00g (Orzeszki
ziemne (arachidowe) i
produkty pochodne, Nasiona
sezamu i produkty pochodne,
Orzechy (orzech włoski))
[składniki: opakowanie zawiera
;rodzynki 99,5%, olej bawełniany
i/lub słonecznikowy, zawartość
soli w produkcie wynika
wyłącznie z obecności naturalnie
występującego sodu]
12.
Orzechy włoskie - 10.00g
(Orzeszki ziemne (arachidowe)
i produkty pochodne)
1. Koper ogrodowy- 1.91g
2. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne,
mleko, jaja, soja, gorczyca,
gluten) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko,
Owoce mrożone
3. Fasolka szparagowa z
marchewką mini (
mrożone)-80g ( mleko,
jaja, soja, gluten, seler,
gorczyca)
4. Ziemniaki - 180.00g
5. Miruna - 55.00g (Ryba)
6. Panierka- 30.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Olej rzepakowy,
Jaja, Bułka tarta, Mąka
kukurydziana
7. Zupa krupnik z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa , Marchew ,
Pietruszka korzeń, Por,
Seler korzeniowy , Kasza
jaglana, Masło
śmietankowe, Pietruszka
liście

1.

Herbata owocowa -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
2.

Jogurt owocowy -
150.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Orzechy (migdał))
[składniki: mleko
pasteryzowane, przecier
owocowy 12%, cukier,
żywe kultury bakterii
jogurtowych, może
zawierać orzechy]
3.

Rogal słodki - 33.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
woda, cukier, jaja,
margaryna, drożdże, mleko
w proszku, sól, barwnik;
karoten]
4.

--------------
5.

Cykoria - 5.00g

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka