Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn. 04.12 - 08.12.2023r.

Poniedziałek , 04.12.2023 r.
Obiad
1. Zupa minestrone z zieleniną- 340.00g ( zboża zawierające gluten, seler, mleko łącznie z laktozą),
składniki: Ziemniaki, Woda wodociągowa, Marchew, Fasolka szparagowa mrożona, Pomidor, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy, Por, Masło extra, Pietruszka liście
2. Kompot - 200.00g ( Gluten)składniki: Woda wodociągowa , Jabłko, Mieszanka owocowa mrożona,
Cukier
3. ------------------------------------------------
4. Pierogi ze szpinakiem- 100.00g ( zboża zawierające gluten , mleko łącznie z laktozą) [składniki:  100g
gotowego produktu zawiera 50% szpinak, mąka pszenna, 16% ser twarogowy,  cebula, olej rzepakowy,
czosnek, pieprz naturalny, sól, ]
5. Pierogi z serem - 150.00g( zboża zawierające, mleko łącznie z laktozą) [składniki: skład w 100g
gotowego produktu; ser twarogowy 40%, mąka pszenna, woda, olej słonecznikowy, skrobia, sól]
6. Chleb pszenno-żytni- 10.00g( zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
7. Chleb z ziarnami- 10.00g ( zboża zawierające gluten)[składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
8. Mandarynka – 50.00g
Wtorek, 05.12.2023 r.
Obiad

1. Ziemniaki - 290.00g
2. Kompot - 250.00g ( seler) składniki: Woda wodociągowa , Jabłko, Mieszanka owoców mrożonych,
Cukier
3. Schab wieprzowy bez kości - 90.00g
4. Surówka z pora, papryki i jabłka z sosem jogurtowo-majonezowym - 120.00g ( mleko łącznie z
laktozą, jaja, gorczyca), składniki: Jabłko, Por, Jogurt naturalny, Papryka czerwona, Cukier, Majonez
5. Panierka - 30.00g składniki: ( zboża zwierające gluten, jaja) Jaja, Olej rzepakowy, Bułka tarta , Mąka
kukurydziana
6. Zupa pomidorowa z ryżem pełnoziarnistym z zieleniną- 350.00g( seler, mleko łącznie z laktozą)
składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Ryż pełnoziarnisty, Seler korzeniowy, Pietruszka korzeń, Por,
Mleko, Koncentrat pomidorowy, Masło extra, Pietruszka liście, Cebula
7. Koper ogrodowy- 1.94g

środa, 06.12.2023 r.
Obiad
1. Kompot - 200.00g składniki: (seler)Woda wodociągowa, Jabłka, Owoce mrożone
2. Chleb pszenno-żytni- 10.00g( zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
3. Chleb z ziarnami- 5.00g ( zboża zawierające gluten)[składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
4. Makaron świderki - 90.00g
5. Gulasz wieprzowy- 120.00g (gluten), składniki mięso od szynki, woda wodociągowa, cebula, mąka
wieloziarnista
6. Ogórek - 80.00g
7. Zupa kapuśniak z zieleniną- 330.00g( seler, mleko łącznie z laktozą) składniki: Ziemniaki, Marchew,
Kapusta kwaszona, Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Masło ekstra, Pietruszka liście
czwartek, 07.12.2023 
obiad
1. Kompot - 200.00g ( seler) składniki: Woda wodociągowa, Jabłko, Mieszanka owoców mrożonych,
Cukier
2. Mięso od szynki- 87.00g
3. Chleb pszenno- żytni- 10.00g ( zboża zawierające gluten)[składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
4. Chleb z ziarnami= 5.00g ( zboża zawierające gluten)[składniki: mąka żytnia, sól, drożdże, słonecznik,
siemię lniane, otręby żytnie]
5. Kasza jęczmienna perłowa- 65.00g ( zboża zawierające gluten)
6. Sos - 55.00g składniki: ( zboża zawierające gluten)Woda wodociągowa, Cebula, Mąka wieloziarnista
7. Surówka z ogórkiem zielonym z papryką z kapustą pekińską i jogurtem naturalnym- 120.00g( mleko
łącznie z laktozą) składniki: Kapusta pekińska, Ogórek, Papryka czerwona, Jogurt naturalny, Cukier
8. Zupa grochowa z zieleniną- 350.00g ( seler, mleko łącznie z laktozą)składniki: Ziemniaki, Woda
wodociągowa , Groszek zielony mrożony, Marchew, Seler korzeniowy, Pietruszka korzeń, Por, Masło
extra, Pietruszka liście, Czosnek
piątek, 08.12.2023 r.
obiad
1. Ziemniaki - 270.00g
2. Kompot - 200.00g ( seler)składniki: Woda wodociągowa, Jabłko, Owoce mrożone, Cukier
3. Miruna- 90.00g ( ryba)
4. Panierka - 30.00g ( zboża zawierające gluten, Jaja)składniki: Jaja, Olej rzepakowy, Bułka tarta, Mąka
kukurydziana
5. Koper ogrodowy- 9.71g
6. Orzechy nerkowca- 5.00g ( orzech)
7. Zupa buraczkowa z zacierkami z zieleniną- 350.00g ( seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko
łącznie z laktozą), składniki: Woda wodociągowa, Burak, Marchew, Zacierka, Por, Seler korzeniowy,
Pietruszka korzeń, Cytryna, Masło extra, Pietruszka liście, Czosnek
8. Królewski bukiet warzyw - 120.00g( seler), [składniki: skład; brokuł, kalafior, marchew]
9. Banan - 90.00g

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  04.12 - 08.12. 2023r.

 

 

Poniedziałek, 04.12.2023 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Płatki ryżowe na mleku - 180.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, Płatki ryżowe
2. Herbata czarna bez cukru -
192.58g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata czarna w
torebkach
3. Chleb pszenno-żytni- 40.00g (
Zboża zawierające gluten),
składniki; mąka pszenna, woda,
mąka żytnia, drożdże, sól ,
naturalny zakwas żytni
4. Pomidor - 25.00g
5. Chleb z ziarnami- 10.00g (Zboża
zawierające gluten, Nasiona
sezamu i produkty pochodne),
składniki; mąka pszenna , woda,
mieszanka wieloziarnista, (płatki
żytnie, jęczmienne, owsiane,
siemię lniane, nasiona sezamu,
nasiona słonecznika), mąka
żytnia, drożdże
6. Sałata - 5.00g
7. Cukier - 5.00g
8. Masło extra- 4g (Mleko, łącznie
z laktozą)
9. Cytryna - 1.92g
10. Ogórek - 30.00g , papryka -5.00g
11. Żywiecka -20.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Soja i produkty pochodne, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne, dwutlenek siarki) [składniki:
100g gotowego produktu stanowi 84,6% g mięsa
wieprzowego]
1. Woda z cytryną z miodem -
250.00g składniki: Woda
wodociągowa , Cytryna, Miód
2. Pierogi z soczewicą - 120.00g
(Jaja i produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten),składniki:
soczewica 40%, pieczarki 3%,kapusta
kwaszona, mąka pszenna, skrobia
ziemniaczana, woda, olej rzepakowy,
cebula, natka pietruszki, czosnek,
przyprawy naturalne, jaja
3. Jogurt naturalny - 50.00g
mleko łącznie z laktozą
4. Zupa krupnik z zieleniną-
250.00g (Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki,
Marchew, Wieprzowina szynka
surowa, Pietruszka korze, Seler
korzeniowy, Por, Kasza jaglana,
Pietruszka liście
5. --------------
6. Orzechy włoskie - 5.00g
(Orzeszki ziemne (arachidowe)
i produkty pochodne)
1. Bułka grahamka -
5.00g (Zboża
zawierające gluten),
składniki: mąka
pszenna razowa,
mąka żytnia, woda,
drożdże, sól
2. Marchew -5.00g,
ogórek kwaszony
20.00g
3. Herbata owocowa -
200.00g składniki:
Woda wodociągowa ,
Herbata owocowa w
torebkach
4. Bułka kajzerka-
25.00g (Zboża
zawierające gluten),
Skład; mąka
pszenna, cukier,
drożdże, woda, sól,
5. Masło extra - 1.92g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
6. Ser żółty-10.00g(
mleko łącznie z
laktozą)
7. Dżem - 5.00g

 

Wtorek, 05.12.2023 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Płatki jęczmienne na mleku -
- 170.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko,
Płatki jęczmienne
2. Herbata czarna bez cukru -
172.76g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata czarna
w torebkach
3. Kiwi - 30.00g
4. Chleb pszenno-żytni- 35.00g
( Zboża zawierające gluten,
składniki; mąka pszenna,
woda, mąka żytnia, drożdże,
sól
5. Ogórek kwaszony- 30.00g
6. Chleb żytni s- 10.00g (Zboża
zawierające gluten, i
produkty pochodne),
składniki mąka żytnia z
pełnego przemiału, słonecznik,
miks pełne żyto, siemię lniane,
woda, drożdże, sól
7. Cukier - 5.00g
8. Masło extra osełka -5.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
9. Cytryna - 1.83g
10. Papryka-5.00g
11. Szynka - 20.00g( soja, gluten,
gorczyca, dwutlenek siarki,
mleko łącznie z laktozą,
seler), skład 100g produktu
stanowi 60,7% łopatka
wieprzowa
12. Pomidor- 25.00g
13. Orzechy włoskie - 5.00g
(Orzeszki ziemne
(arachidowe) i produkty
pochodne)
1. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne)
składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce
mrożone, Cukier
2. Ziemniaki średnio- 180.00g
3. Koper ogrodowy - 1.83g
4. Rosół wywar- 200.00g
(Seler i produkty pochodne)
składniki: Woda
wodociągowa, Marchew,
Pietruszka korzeń, Por, Seler
korzeniowy, Cebula,
Pietruszka liście
5. ---------------
6. Udko kurczaka - 70.00g
7. Makaron wałkowany 5
jajeczny - 25.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten)
8. Fasolka szparagowa –
mrożona- 30.00g (Seler i
produkty pochodne)
9. Marchew mini - 20.00g
(Seler i produkty pochodne)
, brokuł -20.00g , sezam-
1.00g
1. Bułka kajzerka- 25.00g (
Zboża zawierające
gluten).Skład; mąka
pszenna typ 500, cukier,
drożdże, woda, olej roślinny,
sól,
2. Jajecznica - 60.00g (Jaja i
produkty pochodne)
składniki: Jaja, Olej
rzepakowy
3. Cykoria - 4.76g
4. Herbata owocowa - 200.00g
składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
5. Pomidor - 19.05g
6. Masło extra - 2.35g
(Mleko, łącznie z laktozą)
7. Bułka grahamka - 5.00g (
Zboża zawierające gluten,
). Skład; mąka pszenna
razowa, mąka żytnia, woda,
drożdże, tłuszcz roślinny, sól
8. Kawa zbożowa na mleku-
150.00g( mleko łącznie z
laktoza, gluten)
9. Szczypiorek - 2.00g

 

środa , 06.12.2023 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Kakao na mleku-
200.00g (Mleko, łącznie z
laktozą) składniki:
Mleko, Kakao
2. Herbata czarna bez cukru-
181.42g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach
3. Banan -60.00g
4. Bułka kajzerka- 40.00g (
Zboża zawierające
gluten). Skład; mąka
pszenna typ 500, cukier,
drożdże, tłuszcz roślinny,
woda, sól,
5. Ser żółty - 20.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
6. Bułka grahamka -
10.00g (gluten i pochodne).
Skład; mąka pszenna razowa,
mąka żytnia, woda, drożdże,
olej roślinny, sól
7. Papryka czerwona - 4.76g
8. Sałata - 4.76g
9. Dżem owocowy- 4.00g
10. Cukier- 5.00g
11. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
12. Cytryna - 1.81g
13. Pomidor- 25.00g
1. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne)
składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce
mrożone
2. Kasza gryczana- 40.00g
3. Surówka z kiszonej kapusty -
80.00g (składniki: Kapusta
kwaszona , Marchew, Cukier,
Olej słonecznikowy)
4. Sos do mięsa - 30.00g
(Zboża zawierające gluten)
składniki: Woda
wodociągowa, Cebula, Mąka
żytnia
5. Barszcz ukraiński z fasolą i
zieleniną - 250.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne)
składniki: Woda
wodociągowa, Ziemniaki,
Burak, Marchew, Pietruszka
korzeń, Seler korzeniowy,
Por, Fasola biała nasiona
suche , Jogurt naturalny,
Masło śmietankowe, Cytryna
, Pietruszka liście
6. Wołowina - 60.00g
1. Herbata owocowa - 200.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach,
mleko -100.00g ( mleko łącznie
z laktozą)
2. Gofry - 80.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Mąka pszenna typ 450, Woda
wodociągowa, Jaja, Olej
rzepakowy, Cukier, sól z
potasem o obniżonej zawartości
sodu
3. Cykoria - 5.00g
4. Bita śmietana (18%) - 20.00g (
Mleko, łącznie z laktozą)
5. Mandarynki - 10.00g
6. Kiwi - 20.00g
7. Winogrona - 20.00g
czwartek , 07.12.2023 r.
śniadanie Obiad podwieczorek

Płatki owsiane na mleku -
170.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko,
Płatki owsiane
2.

Chleb pszenno-żytni- 40.00g
( Zboża zawierające gluten),
składniki; mąka pszenna,
woda, mąka żytnia, drożdże,
sól
3.

Chleb słonecznikowy- 10.00g
(Zboża zawierające
gluten),składniki mąka żytnia
z pełnego przemiału,
słonecznik, miks pełne żyto,
woda, drożdże, sól
4.

Rzodkiewka - 7.00g
5.

Cukier - 5.00g
6.

Masło extra osełka - 4g
(Mleko, łącznie z laktozą)
7.

Cytryna - 1.85g
8.

Pomidor- 25.00g
9.

Sałata- 4.67g
10.

Ogórek- 30.00g
11.

Ogonówka -20.00g (Soja i
produkty pochodne, gluten,
gorczyca, dwutlenek siarki,
mleko łącznie z laktozą,
seler) [składniki: na 100g
wyrobu zużyto 73,7g mięsa
wieprzowego od szynki sól,
przyprawy naturalne, warzywa
suszone]

1. Surówka z buraczka z kapusta
kwaszoną z olejem
słonecznikowym - 80g składniki:
Burak, Kapusta kwaszona , Olej
słonecznikowy
2. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne) składniki:
Woda wodociągowa, Jabłko,
Owoce mrożone
3. Fasolka po bretońsku - 250.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten, Seler i
produkty pochodne, Gorczyca i
produkty pochodne) składniki:
Woda wodociągowa, Fasola biała
nasiona suche , Kiełbasa
[składniki: 100g produktu
uzyskano z 78,3% mięsa; mięsa
wieprzowego ], Cebula,
Koncentrat pomidorowy,
Pietruszka liście , Czosnek
4. Klopsy ryżowe ze
szczypiorkiem - 150.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Woda wodociągowa, Ryż biały ,
Jaja, Bułka tarta, Olej
rzepakowy, Cebula, Szczypiorek
5. Mięso z piersi kurczaka w sosie
koperkowym- 100.00g( gluten,
mleko łącznie z laktozą)skład;
mięso z piersi kurczaka, woda
wodociągowa, koper ogrodowy,
jogurt naturalny, mąka
wieloziarnista, masło
śmietankowe

Herbata owocowa - 150g
składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
owocowa w torebkach
2.

Marchew- 10g
3.

Snack wafel zbożowo-
ryżowy- 9.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, ryż, olej
rzepakowy, sól ]
4.

Serek owocowy-
125.00g( mleko łącznie z
laktozą, może zawierać
orzeszki), skład; mleko
pasteryzowane, przecier
owocowy, cukier, błonnik
cytrusowy, żywe kultury
bakterii owocowych

Piątek, 08.12.2023 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Kasza manna na mleku-
181.54g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża zawierające
gluten) składniki, Mleko,
Kasza manna
2. Herbata czarna bez cukru- 200g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata czarna w torebkach
3. Polędwica- 20.00g (Soja i
produkty pochodne, gluten,
gorczyca, dwutlenek siarki,
mleko, seler) składniki: mięso z
szynki wieprzowej 67,6%,
skrobia, sól, przyprawy
4. Chleb pszenno-żytni- 30.00g
(Zboża zawierające gluten),
składniki; mąka pszenna, woda, mąka
żytnia, drożdże, sól
5. Chleb z ziarnami- 10.00g
(Zboża zawierające gluten),
składniki; mąka pszenna, woda,
mieszanka wieloziarnista,
(płatki żytnie, jęczmienne,
owsiane, siemię lniane, nasiona
słonecznika), mąka żytnia ,
drożdże
6. Cukier - 5.00g
7. Masło extra - 4.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
8. Cytryna- 1.72g
9. Ogórek - 30.00g
10. Pomidor - 25.00g
11. Cykoria 5.00g, papryka- 5.00g
1. Kompot - 200.00g (Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce mrożone
2. Ziemniaki - 180.00g
3. Miruna - 50.00g (Ryba)
4. Surówka z kapusty czerwonej z
porem z sosem jogurtowo-
majonezowym - 80.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i produkty
pochodne, Gorczyca i produkty
pochodne) składniki: Kapusta
czerwona, Por , Jogurt naturalny,
Majonez, Cytryna, Cukier
5. Olej rzepakowy- 9.00g
6. Dodatki do kotleta mielonego-
20.00g (Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten) składniki:
Otręby owsiane, Cebula, Bułka tarta,
Jaja, Czosnek
7. Zupa pieczarkowa z makaronem z
zieleniną- 250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten, Seler i
produkty pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Pieczarka,
Makaron, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Jogurt naturalny,
Masło śmietankowe, Pietruszka liście
1. Herbata owocowa -
200.00g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
owocowa w torebkach
2. Kakao na mleku - 200.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
3. Ciasto biszkoptowe z
jabłkami - 100.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Jabłko, Jaja,
Mąka pszenna typ 450,
Cukier
4. ---------------

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka