Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn. 22.04.2024 r. - 26.04.2024 r.

Poniedziałek , 22.04.2024 r.
Obiad
1. Jogurt naturalny - 30.00g (Mleko, łącznie z laktozą)
2. Pierogi z serem - 200.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten) [składniki: ser
twarogowy półtłusty 40% na 100g produktu, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, woda, olej
słonecznikowy, cukier]
3. Zupa fasolowa z zieleniną- 330.00g (seler produkty pochodne, mleko łącznie z laktozą) składniki:
Woda wodociągowa, Ziemniaki, Marchew, Pietruszka, Seler korzeniowy, Por, Fasola biała, Cebula,
Pietruszka liście, Czosnek
4. Woda z miętą - 200.00g składniki: Woda wodociągowa , Herbata miętowa, Cytryna
5. Surówka wielowarzywna- 100.00g( skład- Por, Kapusta, Pomidor, Ogórek kwaszony, Olej słonecznikowy,
Cukier)
6. Bułka -10g( zboża zawierające gluten)
Wtorek, 23.04.2024 r.
Obiad
1. Koper ogrodowy- 1.70g
2. Panierka - 30.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki: Jaja, Olej
rzepakowy, Bułka tarta, Mąka kukurydziana
3. Ziemniaki - 250.00g
4. Schab wieprzowy bez kości- 90.00g
5. Surówka z kapusty białej z porem z papryką z sosem jogurtowo-majonezowym - 117.65g (Mleko,
łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) składniki: Kapusta biała,
Por, Papryka czerwona, Jogurt naturalny, Majonez, Cukier, Cytryna
6. Zupa pomidorowa z makaronem z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Makaron świderek,
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Mleko, Koncentrat pomidorowy, Cebula, Jogurt naturalny;
Składniki , żywe kultury bakterii jogurtowych, wyprodukowano bez stosowania GMO], Masło extra,
Mąka wieloziarnista typ 2000, Pietruszka liście
7. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa , Jabłko, Owoce mrożone [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka], Cukier
środa, 24.04.2024 r.
Obiad

1. Chleb pszenno żytni- 10.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
2. Mięso od szynki- 90.00g
3. Sos - 60.00g (Zboża zawierające gluten) składniki: Woda wodociągowa, Cebula, Mąka wieloziarnista
4. Buraczki gotowane - 120.00g składniki: Burak, Cytryna, Cukier
5. Kasza jęczmienna perłowa- 60.00g (Zboża zawierające gluten)
6. Zupa z soczewicą- 330.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i produkty pochodne) składniki:
Ziemniaki, Woda wodociągowa, Marchew, Pomidor, Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Soczewica
czerwona nasiona suche, Jogurt naturalny, Masło extra, Pietruszka liście
7. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce mrożone [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka], Cukier
8. Chleb z ziarnami- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]

czwartek, 25.04.2024 r.
obiad

 

1. Placuszki z piersi kurczaka- 110.00g ( Mleko łącznie z laktozą, Jaja, Gorczyca), skład( pierś z
kurczak, jaja, skrobia ziemniaczana, ser żółty, olej rzepakowy, majonez, czosnek, przyprawy)
2. Zupa szczawiowa z zieleniną- 330.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i produkty pochodne)
składniki: Ziemniaki, Marchew, Woda wodociągowa, Przecier szczawiowy, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Mleko, Masło extra, Pietruszka liście
3. Kopytka (wyrób własny)- 220.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki:
Ziemniaki, Mąka pszenna, Skrobia ziemniaczana, Jaja, Olej rzepakowy
4. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce mrożone [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka], Cukier
5. -----------------------------
6. Ogórek zielony- 80.00g składniki: Ogórek

piątek, 26.04.2024 r.
obiad

1. Ziemniaki - 270.00g
2. Paluszki rybne- 90.00g (Ryba, Zboża zawierające gluten ) , skład ( filet z mintaja 53%, panier sypki (
mąka pszenna, sól, przyprawy, drożdże), woda, olej rzepakowy, mąka pszenna, grysik ryżowy, skrobia
ziemniaczana, sól)
3. -------------------------------------
4. Zupa z ryżem pełnoziarnistym z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Ryż pełnoziarnisty, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Masło extra, Pietruszka liście
5. Koper ogrodowy - 1.96g
6. Naleśnik biszkoptowy z cukrem pudrem- 85.00g( zboża zawierające gluten, mleko łącznie z laktozą,
jaja), skład – mleko, mąka pszenna, jaja, cukier
7. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, jaja, soja, gluten) składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, Owoce mrożone [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka], Cukier
8. Surówka z pora, papryki i jabłka z jogurtem naturalnym - 100.00g (Mleko, łącznie z laktozą)
składniki: Jabłko, Por, Papryka czerwona, Cukier, Jogurt naturalny

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  22.04.2024 r. - 26.04.2024 r.

 

 

Poniedziałek, 22.04.2024 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
2. Wędlina - 20.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, gluten, białko
sojowe, przyprawy, gorczyca, seler,
jaja]
3. Cytryna- 1.90g
4. Cukier - 5.00g
5. Ogórek - 25.00g
6. Chleb pszenno - żytni
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda, sól,
drożdże]
7. Chleb z ziarnami-
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: ziarna
słonecznika, mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, siemię lniane,
cukier, sól, gluten
pszenny, mąka żytnia,
kwas żytni]
8. Płatki kukurydziane na
mleku - 190.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą) składniki:
Mleko, Płatki
kukurydziane
9. Pomidor- 20.00g
10. Herbata czarna bez
cukru- 190.48g
składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
11. Sałata- 4.76g
1. Makaron pszenny, makaron
pełnoziarnisty- 55.00g (Zboża
zawierające gluten) składniki:
Makaron pszenny 75%,
Makaron pełnoziarnisty 25%)
2. Mus truskawkowy - 60.00g
(Seler i produkty pochodne,
mleko, jaja, soja, gorczyca)
składniki: truskawki mrożone,
Cukier
3. Jogurt naturalny - 50.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
[składniki: Składniki , żywe
kultury bakterii jogurtowych,
wyprodukowano bez stosowania
GMO]
4. Woda z miętą - 250.00g
składniki: Woda wodociągowa ,
Herbata miętowa
5. Zupa z soczewicą z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Ziemniaki,
Woda wodociągowa, Marchew,
Mięso od szynki, Pomidor,
Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Soczewica
czerwona nasiona suche, Jogurt
naturalny, Masło
śmietankowe( mix), Pietruszka
liście
1. Herbata owocowa - 200.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
2. Banan - 40.00g
3. Zapiekanka z szynką z serem
z warzywami - 65.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten, Soja,
składniki: Kajzerka [składniki:
mąka pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier],
Szynka, Ser żółty, Papryka
czerwona, Ogórek kwaszony

 

Wtorek, 23.04.2024 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

 

1. Chleb pszenno- żytni-
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
2. Chleb żytni - 10.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
żytnia, sól, drożdże,
słonecznik, siemię lniane,
otręby żytnie]
3. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4. Cytryna -1.92g
5. Herbata czarna bez cukru
-192.40g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
6. Płatki jaglane na mleku
- 180.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, Płatki
jaglane
7. Banan - 40.00g
8. Ogórek kwaszony -30.00g
9. Cukier- 5.00g
10. Pomidor -20.00g
11. Sałata- 4.76g
12. Schab pieczony w
rękawie - 20.00g
składniki: Schab
wieprzowy bez kości
100% , przyprawy
ziołowe

1. Ziemniaki - 180.00g
2. Koper ogrodowy - 1.92g
3. Noga (udo) kurczaka - 80.00g
4. Luksusowy makaron
wałkowany- 30.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten)
5. Wywar warzywny na rosół-
200.00g (Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Marchew,
Pietruszka korzeń, Por, Seler
korzeniowy, Cebula, Pietruszka
liście
6. Orzechy włoskie - 5.00g
(Orzeszki ziemne (arachidowe) i
produkty pochodne)
7. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, mleko, jaja,
soja, gluten, gorczyca) składniki:
Woda wodociągowa , Jabłko,
Owoce mrożone [składniki:
porzeczki czerwone, aronia,
truskawka, śliwka]
8. Surówka z kapusty kiszonej z
marchewką z olejem
słonecznikowym - 80.00g
składniki: Kapusta kwaszona,
Marchew, Cukier, Olej
słonecznikowy Bartek
1. Kakao na mleku - 150.00g(
mleko łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, kakao
2. Kajzerka - 33.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
woda, drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
3. Bułka grahamka - 10.00g
(Zboża zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
woda, drożdże, cukier, sól]
4. Pomidor- 30.00g
5. -----------------
6. -----------------
7. Pasta z awokado i jajka -
25.00g (Jaja i produkty
pochodne, gorczyca)
składniki: Awokado, Jaja,
Szczypiorek, Majonez

 

środa , 24.04.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Kakao na mleku-
200.00g (Mleko, łącznie
z laktozą) składniki:
Mleko, Kakao
2. Kajzerka - 10.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
3. Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna
graham, mąka pszenna,
woda, drożdże, cukier,
sól]
4. Masło extra - 2.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
5. Ser żółty - 10.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
6. Dżem - 2.00g
7. Kiwi- 30.00g
8. Cytryna - 1.91g
9. Herbata czarna bez cukru
- 190.58g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata czarna
w torebkach
10. Cukier- 5.00g
11. Papryka czerwona -
5.00g
12. Pomidor- 20.00g
13. Naleśniki - 80.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne,
Zboża zawierające gluten)
składniki: Mleko, Mąka
pszenna, Jaja
1. Kasza gryczana -40.00g
2. Sos - 30.00g (Zboża zawierające
gluten) składniki: Woda
wodociągowa, Cebula, Mąka
wieloziarnista
3. Mięso od szynki b/k- 60.00g
4. Surówka z sałaty z rzodkiewką,
szczypiorkiem i jogurtem
naturalnym - 80.00g (Mleko, łącznie
z laktozą) składniki: Sałata, Jogurt
naturalny, [ Składniki , żywe kultury
bakterii jogurtowych, wyprodukowano
bez stosowania GMO], Rzodkiewka,
Szczypiorek, Cukier
5. Zupa z kiszonych ogórków z
zieleniną- 250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty pochodne)
składniki: Ziemniaki, Woda
wodociągowa, Marchew, Ogórek
kwaszony, Mleko, Seler korzeniowy,
Pietruszka korzeń, Por, Masło
śmietankowe , Pietruszka liście
6. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty
pochodne, mleko, jaja, soja, gluten,
gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Owoce
mrożone [składniki: porzeczki
czerwone, aronia, truskawka, śliwka]
1. Mleko - 150.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
2. Ciasto biszkoptowe z
jabłkami -90.00g
(wypiek własny)(Jaja i
produkty pochodne,
Zboża zawierające
gluten) składniki: Jabłko,
Jaja, Mąka pszenna ,
Cukier
czwartek , 25.04.2024 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
1. Płatki owsiane na
mleku- 180.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko, Płatki
owsiane
2. Chleb pszenno- żytni
35.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
3. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4. Cukier -5.00g
5. Pomidor- 29.13g
6. Wędzonka - 20.00g
(Mleko, Gluten, Soja,
Gorczyca i produkty
pochodne), mięso wieprzowe
stanowi 81% na 100g
gotowego produktu
7. Cytryna- 1.94g
8. Herbata czarna bez cukru
- 194.25g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata czarna
w torebkach
9. Ogórek- 25.00g
10. Chleb słonecznikowy -
10.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
żytnia, woda, nasiona
słonecznika, mąka pszenna,
sól, cukier]
11. Sałata -5.00g
12. Ser twarogowy półtłusty
-10.00g (Mleko, łącznie z
laktozą)
1. Ryż biały - 40.00g składniki:
Ryż biały , Olej rzepakowy
2. Schab w sosie ze śliwką -
70.00g (Zboża zawierające
gluten) składniki: Schab
wieprzowy bez kości, Śliwki
suszone bez pestek, Cebula,
Mąka wieloziarnista
3. Zupa z ciecierzycą z zieleniną-
250.00g (Seler i produkty
pochodne) składniki:
Ziemniaki, Woda wodociągowa
, Marchew, Ciecierzyca,
Pietruszka korzeń, Por, Seler
korzeniowy, Cebula, Czosnek,
Pietruszka liście
4. --------------------
5. Surówka z ogórka z
rzodkiewką z jogurtem
naturalnym - 75.00g (Mleko,
łącznie z laktozą) składniki:
Ogórek , Rzodkiewka , Jogurt
naturalny
6. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, mleko,
jaja, soja, gluten, gorczyca)
składniki: Woda wodociągowa ,
Jabłko, Owoce mrożone
[składniki: porzeczki czerwone,
aronia, truskawka, śliwka]
1. Herbata owocowa - 192.31g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
2. Kasza manna na mleku z
musem truskawkowym -
170.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty
pochodne) składniki: Mleko,
Truskawki mrożone, Kasza
manna , Cukier
3. Cykoria- 8.00g
4. Chrupki kukurydziane -20.00g
Piątek, 26.04.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1. Płatki jęczmienne na
mleku - 180.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko,
Płatki jęczmienne
2. Kajzerka - 35.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej roślinny,
sól, cukier]
3. Bułka grahamka-
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham,
mąka pszenna, woda,
drożdże, cukier, sól]
4. Pomidor- 20.00g
5. Cukier -5.00g
6. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
7. Cytryna -1.89g
8. Banan - 40.00g
9. Salami - 20.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
Soja i produkty
pochodne, Seler i
produkty pochodne,
Gorczyca i produkty
pochodne, orzechy
laskowe)
10. Ogórek - 30.00g
11. Sałata - 4.76g
1. Ziemniaki - 180.00g
2. Ryba w panierce - 80.00g
(Jaja i produkty pochodne,
Ryba, Zboża zawierające
gluten) składniki: Ryba, Olej
rzepakowy, Jaja, Bułka tarta,
Mąka kukurydziana
3. Koper ogrodowy --2.00g
4. Surówka z białej kapusty z
papryką z sosem jogurtowo
majonezowym- 80.00g
(Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne,
Gorczyca i produkty
pochodne) składniki: Kapusta
biała, Papryka czerwona,
Jogurt naturalny, Majonez
5. Kompot - 200.00g (Seler i
produkty pochodne, mleko,
jaja, soja, gluten, gorczyca)
składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, Owoce mrożone
[składniki: porzeczki czerwone,
aronia, truskawka, śliwka]
6. Zupa z ryżem
pełnoziarnistym z zieleniną-
250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Marchew, Seler
korzeniowy, Pietruszka korzeń,
Por, Ryż brązowy, Masło
śmietankowe, Pietruszka liście
1. Herbata owocowa - 180.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Herbata owocowa w torebkach
2. Gofry wyrób własny - 90.00g (Jaja
i produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Mąka pszenna, Woda
wodociągowa, Jaja, Olej
rzepakowy, Cukier, Sól z potasem;
[składniki: sól morska jodowana z
potasem o obniżonej zawartości
sodu, 15% potasu, magnez]
3. Mandarynki - 30.00g
4. Ser twarogowy półtłusty- 30.00g
(Mleko łącznie z laktozą)
5. Rzodkiewka - 5.00g

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka