Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Błędowie

05-620 Błędów

ul. Stary Rynek 9

tel./fax. 48 668 03 56

mail: sekretariat@bledow.edu.pl

Jadłospis

 Jadłospis przedszkola poniżej jadłospisu szkoły.

 Jadłospis. Szkoła od dn. 06.05.2024 r. - 10.05.2024 r.

Poniedziałek , 06.05.2024 r.
Obiad
1. Chleb pszenno żytni- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
2. Placki z jabłkami - 170.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające
gluten) składniki: Jabłko, Mleko, Mąka pszenna typ 450, Jaja, Olej rzepakowy
3. Serek waniliowy z laską wanilii - 150.00g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: mleko, śmietanka,
białko mleka, aromat naturalny, pokruszona laska wanilii, kultury bakterii mlekowych, cukier
4. Zupa kalafiorowa z zieleniną- 330.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Seler i produkty pochodne)
składniki: Ziemniaki, Kalafior, Marchew, Seler korzeniowy, Pietruszka korzeń, Por, Woda wodociągowa,
Groszek zielony, Masło ekstra, Mleko, Jogurt naturalny gęsty [składniki: Składniki , żywe kultury
bakterii jogurtowych, wyprodukowano bez stosowania GMO], Mleko, Pietruszka liście
5. Chleb z ziarnami-- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: ziarna słonecznika, mąka pszenna
graham, mąka pszenna, siemię lniane, cukier, sól, gluten pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
6. Woda z miętą z cytryną- 250.00g składniki: Woda wodociągowa, Herbata miętowa, Cytryna
Wtorek, 07.05.2024 r.
Obiad
1. Koper ogrodowy- 1.71g
2. Ziemniaki - 270.00g
3. Wołowina. b/k zrazowa - 80.00g
4. Zupa pomidorowa z makaronem z zieleniną- 370.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające
gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Marchew, Makaron świderki,
Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por , Mleko, Koncentrat pomidorowy, Cebula, Jogurt naturalny
gęsty [składniki: Składniki , żywe kultury bakterii jogurtowych, wyprodukowano bez stosowania GMO],
Masło extra, Mąka wieloziarnista typ 2000, Pietruszka liście
5. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka kompotowa [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka],
Cukier
6. Ciasto biszkoptowe z jabłkami ( wypiek własny)- 70.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki: Jabłko, Jaja, Mąka pszenna typ 450, Cukier
7. Sos - 50.00g (Zboża zawierające gluten) składniki: Woda wodociągowa, Cebula, Mąka wieloziarnista
8. Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem zielonym z papryką i jogurtem naturalnym - 120.00g
(Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Kapusta pekińska, Ogórek, Papryka czerwona, Jogurt naturalny,
Cukier
9. Banan-- 60.00g
środa, 08.05.2024 r.
Obiad

1. Chleb pszenno -żytni 10.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda), woda, sól, drożdże]
2. Chleb z ziarnami- 5.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka
żytnia razowa, woda, siemię lniane, płatki ziemniaczane, sól, gluten pszenny, drożdże, słonecznik]
3. Kasza gryczana- 60.00g
4. Dodatki do pulpeta - 20.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki: Cebula,
Jaja, Otręby owsiane, Skrobia ziemniaczana, Koncentrat pomidorowy, Czosnek
5. Mięso od szynki b/k 80.00g
6. Ogórek-- 100.00g
7. Zupa zalewajka z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża zawierające gluten) składniki:
Ziemniaki, Woda wodociągowa, Zakwas , Marchew, Cebula, Mleko, Mąka wieloziarnista, Masło extra,
Pietruszka liście, Czosnek
8. Kompot- 200.00g (Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka kompotowa [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka],
Cukier

czwartek, 09.05.2024 r.
obiad

 

1. Kluski kładzione- 170.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające
gluten) składniki: Mąka pszenna typ 450, Mleko, Jaja
2. Mięso od szynki- - 75.00g
3. Zupa parzybroda z kostką z kaszy manny z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Zboża
zawierające gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda wodociągowa, Kapusta biała, Marchew
, Pietruszka korzeń, Seler korzeniowy, Por, Kasza manna, Seler korzeniowy, Masło ekstra, Mąka pełno
ziarnista typ 2000 1% [składniki: mąka pszenna pełnoziarnista powstała z całego ziarna; łuski, bielma i
zarodka], Pietruszka liście
4. Surówka z pomidora ze szczypiorkiem z sosem jogurtowo majonezowym - 110.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) składniki: Pomidor, Szczypiorek,
Jogurt naturalny, Majonez, Cukier
5. Kompot - 200.00g ( Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka kompotowa [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka],
Cukier

piątek, 10.05.2024 r.
obiad

1. Ziemniaki - 280.00g
2. Koper ogrodowy- 1.70g
3. Miruna - 80.00g (Ryba)
4. Panierka - 30.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki: Jaja, Olej
rzepakowy, Bułka tarta, Mąka kukurydziana
5. Surówka z pora, papryki i jabłka z sosem jogurtowo-majonezowym - 120.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Jaja i produkty pochodne, Gorczyca i produkty pochodne) składniki: Jabłko, Por, Jogurt
naturalny, Papryka czerwona, Cukier, Majonez
6. Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym z zieleniną- 350.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja
i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten, Seler i produkty pochodne) składniki: Woda
wodociągowa, Pieczarka uprawna świeża, Marchew, Makaron pełne ziarno, Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Jogurt naturalny, Mleko, Masło extra
7. Kompot - 200.00g (Seler i produkty pochodne, mleko, jaja, soja, gluten, gorczyca) składniki: Woda
wodociągowa, Jabłko, Mieszanka kompotowa, [składniki: porzeczki czerwone, aronia, truskawka, śliwka],
Cukier
8. Orzech - 10.00g (orzech)

 

 

Uwaga ; kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie

Pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenów, wykaz alergenów mogących
wystąpić przy przygotowywaniu posiłków do wglądu obok jadłospisu , lub u kierownika kuchni

Dyrektor                     Kierownik              Kucharka

 

Jadłospis. Przedszkole od dn.  06.05.2024 r. - 10.05.2024 r.

 

 

Poniedziałek, 06.05.2024 r.

 śniadanie

Obiad

podwieczorek

1. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
2. Sękacz - wędlina - 20.00g (
[składniki: 100g gotowego
produktu wyprodukowano z
117g mięsa ( SCHABU) ]
3. Cytryna- 1.88g
4. Cukier- 5.00g
5. Ogórek- 30.00g
6. Chleb pszenno- żytni
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka pszenna,
naturalny zakwas żytni(
mąka żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
7. Płatki kukurydziane na
mleku - 200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, Płatki
kukurydziane
8. Pomidor – 30g , winogrono
30g
9. Herbata czarna bez cukru -
192.31g składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
10. Sałata - 5.00g
11. Chleb z ziarnami- 10.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: ziarna
słonecznika, mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, siemię lniane,
cukier, sól, gluten
pszenny, mąka żytnia, kwas żytni]
1. -------------- 2.
Zupa grochowa z ziemniakami z
zieleniną- 250g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Ziemniaki,
Woda wodociągowa , Marchew,
Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Groch nasiona
suche, Masło śmietankowe, Pietruszka liście
3.
Mus owocowo ryżowy- , jabłko,
ryż, cynamon- 100.00g [składniki:
mus jabłkowy z dodatkiem ryżu i
cynamonu, bez dodatku cukru,
składniki; przecier z jabłek 80%,
sok jabłkowy zagęszczony 14,8%,
kaszka ryżowa 5%, cynamon
mielony, witamina C]
4.
Placki z jabłkami - 150.00g
(Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Mleko, Jabłka, Mąka pszenna typ
450, Jaja, Drożdże
5.
Woda z cytryną - 200.00g
składniki: Woda wodociągowa,
Cytryna
1.
Kajzerka - 25.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąkapszenna, woda, drożdże, olej roślinny, sól, cukier] 2.
Herbata owocowa188.54g składniki: Woda wodociągowa 100%, Herbata owocowa w torebkach
3.
Bułka grahamka - 8.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna graham, mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól]
4.
Marchew- 5g
5.
Parówki z szynki - 40.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Soja i
produkty pochodne, Seler i produkty
pochodne, Gorczyca i produkty pochodne)6.
Ser twarogowy półtłusty - 30.00g (Mleko, łącznie z laktozą)
7.
Cykoria - 8.00g

 

Wtorek, 07.05.2024 r.

                śniadanie

obiad

podwieczorek

1. Chleb pszenno-żytni
35.00g (Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, naturalny zakwas
żytni( mąka żytnia, woda),
woda, sól, drożdże]
2. Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
3. Cytryna -1.92g
4. Herbata czarna bez
cukru - 192.40g
składniki: Woda
wodociągowa, Herbata
czarna w torebkach
5. Płatki jaglane na mleku
- 190.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, płatki
jaglane)
6. Banan- 40.00g
7. Ogórek kwaszony -
30.00g
8. Cukier - 5.00g
9. Pomidor - 20.00g
10. Wędzonka - 20.00g (
Soja i produkty pochodne) 11. Chleb słonecznikowy -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka żytnia,
woda, nasiona
słonecznika, mąka
pszenna, sól, cukier]
12. Sałata- 5.00g
1. Ziemniaki - 180.00g
2. Koper ogrodowy- 1.92g
3. Noga (udo) kurczaka - 80.00g
4. Luksusowy makaron
wałkowany 5 jajeczny -
30.00g (Jaja i produkty
pochodne, Zboża zawierające
gluten)
5. Marchewka gotowana z
groszkiem -. 80.00g(seler)
składniki: Marchew, Groszek
zielony mrożony, Olej
rzepakowy, Cukier, Cytryna
6. Rosół (wywar) - 210.00g
(Seler i produkty pochodne)
składniki: Woda wodociągowa,
Marchew, Pietruszka korzeń,
Por, Seler korzeniowy, Cebula,
Pietruszka liście
7. Orzechy włoskie- 5.00g
(Orzeszki ziemne
(arachidowe) i produkty
pochodne)
8. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, mleko,
jaja, soja, gluten, gorczyca)
składniki: Woda wodociągowa,
Jabłko, Mieszanka
kompotowa [składniki:
porzeczki czerwone, aronia,
truskawka, śliwka]
1. Herbata owocowa - 200.00g składniki: Woda wodociągowa , Herbata owocowa w torebkach2. Kajzerka - 33.00g (Zboża zawierające gluten) [składniki: mąka pszenna, woda, drożdże, olej roślinny, sól, cukier]
3. Bułka grahamka - 5.00g (Zboża zawierające gluten)[składniki: mąka pszenna graham, mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, sól]
4. Sałata- 3,00g
5. Marchew- 5.00g
6. Kakao na mleku- 150.00g (Mleko, łącznie z laktozą)składniki: Mleko, Kakao
7. Twarożek na słodko z jogurtem naturalnym - 30.00g (Mleko, łącznie z laktozą) składniki: Ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny; [Składniki , żywe kultury bakterii jogurtowych, wyprodukowano bez stosowania GMO], Cukier
8. Rzodkiewka - 5.00g

 

środa , 08.05.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1.
Kakao na mleku -
200.00g (Mleko,
łącznie z laktozą)
składniki: Mleko, Kakao 2.
Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą) 3.
Ser żółty - 20.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą) 4.
Dżem owocowy -
2.00g 5.
Cytryna -1.92g 6.
Herbata czarna bez
cukru - 192.33g
składniki: Woda
wodociągowa,
Herbata czarna w
torebkach 7.
Cukier - 5.00g 8.
Papryka czerwona5.62g 9.
Pomidor -25.00g 10.
Kajzerka - 40.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki:
mąka pszenna, woda,
drożdże, olej
roślinny, sól, cukier] 11.
Bułka grahamka -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna graham,
mąka pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól] 12.
Sałata- 4.76g 13.
Banan-30g
1. Ryż biały - 30.00g składniki: Ryż
biały
2. Wołowina. b/k zrazowa- 60.00g
3. Sos ze śliwką suszoną - 50.00g
(Zboża zawierające gluten)
składniki: Woda wodociągowa,
Cebula, Śliwki suszone bez pestek
, Mąka żytnia
4. Surówka z ogórka z papryką i
olejem słonecznikowym - 80.00g
składniki: Ogórek, Papryka
czerwona, Cebula, Olej
słonecznikowy
5. Ryż brązowy- 10.00g
6. Zupa jarzynowa z zieleniną250.00g (Mleko, łącznie z
laktozą, Seler i produkty
pochodne) składniki: Ziemniaki,
Marchew, Kapusta biała, Woda
wodociągowa, Por, Seler
korzeniowy, Pietruszka korzeń,
Groszek zielony mrożony, Jogurt
naturalny, Masło śmietankowe, Koncentrat pomidorowy,
Pietruszka liście
1.
Mleko - 150.00g (Mleko, łącznie z laktozą)
2.
Ciasto drożdżowe - 70.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten) składniki: Mąka pszenna typ 450, Mleko, Masło śmietankowe), Cukier, Drożdże świeże
3.
Rodzynki - 4.00g (Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, Nasiona sezamu i produkty pochodne, Orzechy (orzech włoski)) [składniki: opakowanie zawiera ;rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub słonecznikowy, zawartość soli w produkcie wynika wyłącznie z obecności naturalnie
występującego sodu]
4.
Orzechy nerkowca- 4.00g (Nasiona sezamu i produkty pochodne, Orzechy
(nerkowiec)
czwartek , 09.05.2024 r.
śniadanie Obiad podwieczorek
1.
Płatki owsiane na
mleku - 180.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą, Zboża
zawierające gluten)
składniki: Mleko, Płatki owsiane
2.
Chleb pszenno-żytni -
35.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka
pszenna, naturalny
zakwas żytni( mąka
żytnia, woda), woda,
sól, drożdże]
3.
Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
4.
Cukier- 5.00g
5.
Pomidor - 25.00g
6.
Cytryna - 1.92g
7.
Herbata czarna bez
cukru - 192.40g
składniki: Woda
wodociągowa , Herbata
czarna w torebkach
8.
Ogórek- 30.00g
9.
Salami - 15g (Soja i
produkty pochodne,
seler, gluten, orzechy
laskowe, mleko
łącznie z laktozą,
gorczyca) [składniki:
na 100g wyrobu zużyto
123g mięsa
wieprzowego]
10.
Chleb z ziarnami -
10.00g (Zboża
zawierające gluten)
[składniki: mąka żytnia,
woda, nasiona słonecznika,
mąka pszenna, sól, cukier]
11.
Sałata 4.76g
1. Kasza gryczana- 40.00g
2. Mięso od szynki b/k - 60.00g
3. Sos - 30.00g (Zboża
zawierające gluten) składniki:
Woda wodociągowa, Cebula,
Mąka wieloziarnista typ2000
4. Surówka z sałaty z
rzodkiewką, szczypiorkiem i
jogurtem naturalnym- 60.00g
(Mleko, łącznie z laktozą)
składniki: Sałata, Jogurt
naturalny [składniki: Składniki
, żywe kultury bakterii
jogurtowych, wyprodukowano
bez stosowania GMO],
Rzodkiewka, Szczypiorek,
Cukier
5. Zupa pieczarkowa z
zieleniną- 250.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne)
składniki: Ziemniaki, Woda
wodociągowa, Marchew,
Pietruszka korzeń, Seler
korzeniowy, Por, Jogurt
naturalny, Masło
śmietankowe, Pietruszka liście,
pieczarka, mleko

Kakao na mleku - 150.00g (Mleko, łącznie z laktozą)składniki: Mleko, Kakao
2.
Gofry (wyrób własny)- 80.00g (Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten)składniki: Mąka pszenna typ 450 , Woda wodociągowa, Jaja, Olej rzepakowy, Cukier, Proszek do pieczenia, Sól z potasem;
[składniki: sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu, 15% potasu, magnez] 3.
Roszponka warzywna- 4.00g 4.
Cykoria - 8.00g
Piątek, 10.05.2024 r.
śniadanie obiad podwieczorek
1.
Kajzerka - 35.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna, woda, drożdże,
olej roślinny, sól, cukier]
2.
Bułka graham- 10.00g
(Zboża zawierające
gluten) [składniki: mąka
pszenna graham, mąka
pszenna, woda, drożdże,
cukier, sól]
3.
Pomidor- 25.00g
4.
Cukier -5.00g
5.
Masło extra - 4.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
6.
Cytryna -1.89g
7.
Banan - 50.00g
8.
Zacierki na mleku -
190.00g (Mleko, łącznie
z laktozą, Jaja i
produkty pochodne,
Zboża zawierające
gluten) składniki: Mleko, Zacierka jajeczna
9.
Serek twarogowy
ziarnisty- 25.00g
(Mleko, łącznie z
laktozą)
10.
Sałata- 4.76g
11.
Schab pieczony w
rękawie (własny)- 25.00g
składniki: Schab
wieprzowy bez kości,
przyprawy
12.
Ogórek- 30.00g
1. Ziemniaki - 180g
2. Koper ogrodowy- 1.89g
3. Surówka z białej kapusty z
papryką z sosem jogurtowo -
80.00g (Mleko, łącznie z laktozą,
Jaja i produkty pochodne,
Gorczyca i produkty pochodne)
składniki: Kapusta biała, Papryka
czerwona, Jogurt naturalny, Majonez
4. Miruna- 50.00g (Ryba)
5. Panierka - 25.00g (Jaja i
produkty pochodne, Zboża
zawierające gluten) składniki:
Olej rzepakowy, Jaja, Bułka
tarta, Mąka kukurydziana
6. Zupa krupnik bez ziemniaków z
zielenina- 250.00g (Mleko,
łącznie z laktozą, Seler i
produkty pochodne) składniki:
Woda wodociągowa, Marchew,
Pietruszka korzeń, Por, Seler
korzeniowy, Kasza jaglana,
Masło śmietankowe, Pietruszka
liście
7. Kompot - 200.00g ( Seler i
produkty pochodne, mleko, jaja,
soja, gluten, gorczyca) składniki:
Woda wodociągowa , Jabłko ,
Mieszanka kompotowa;
[składniki: porzeczki czerwone,
aronia, truskawka, śliwka]
Herbata owocowa - 180.00g składniki: Woda
wodociągowa, Herbata owocowa w torebkach 2.
Papryka czerwona 5.00g 3.
Serek owocowy - 125.00g (Mleko, łącznie z laktozą)[składniki: jogurt typu greckiego, mlekopasteryzowane, przecier truskawkowy 12%, cukier, błonnik cytrusowy, żywe kultury bakterii owocowych] 4.
Kiełki rzodkiewki - 2.00g 5.
Cykoria - 8.00g
6.
Rogal słodki - 25.00g (Mleko, łącznie z laktozą, Jaja i produkty pochodne, Zboża zawierające gluten)[składniki: mąka pszenna, woda, cukier, jaja, margaryna, drożdże, mleko w proszku, sól, barwnik; karoten]

 

 

 

 

Uwaga!!!   ---- kuchnia zastrzega prawo do zmian w jadłospisie, pogrubienie czcionki oznacza wystąpienie w potrawie alergenu, w załączniku obok jadłospisu jest wykaz występujących w zakładzie  alergenów przy produkcji potraw

 

Dyrektor                                      Kierownik                         Kucharka